"!kL@N s! N@kLyGp3Ny4Ny@nG"

Saturday, August 8, 2009

Amirul Hamizan Ibrahim





Hurm, peminat2 sukan angkat berat negara pasti akan kenal Amy..Sukan Komanwel 2002 di Manchester, Amy muncul sebagai Badang Negara dengan menang 3 pinggat emas untuk 'clean & jerk', 'Snacth' dan 'Over-all' dan masa tu dia ni dapat durian runtuh yang besar la jumlahnya dari Majlis Olimpik Negara..hurm, nape tetiba aku nak cite pasal dia erk..? saje nak mengimbau sejarah aku kat KOSASS..begini, tradisi KOSASS setiap kali perayaan Hari Keluarga akan ada penerima SELEMPANG KOSASS ala2 penganugerahan la (tapi tak memberi apa2 gelaran ler..sekadar penganugerahan) antara yang pernah menerima Wira Negara Lt. Adnan (di am bil oleh pihak kelurganya), Wan Hafizam (penderma hati), Sapok Bini (Peninju)...sekadar menyebut beerapa nama..



masa HARI KELUARGA 2002 kat KOSASS aku dilantik jadi ex-officio dan dalam meeting untuk memilih penerima anugerah aku tetiba terus mencadangkan Amy yang semasa tu tengah HOT...semua macam blur dan untuk memudahkan urusan semua orang aku pun volunteer untuk dapatkan Amirul Hamizan Imrihim ni untuk penerima selempang seterusnya...serius susah nak jejak dia..akhirnya dengan bantuan seorang rakan aku dapat no telefon orang penting kat SUKPA dan dengan bantuan orang penting SUKPA ni jugakla aku dapat contact Amy dan kali pertama menghubungi dia melalui phone aku dapat rasakan budak ni humble dan sangat baik hati...tanpa banyak bicara..dia bersetuju untuk menerima penganugerahan yang tak seberapa dari pihak kolej kediaman aku tuh!!




Sebagai Ex-Officio aku ditugaskan untuk membaca biodata penerima-penerima anugerah dan aku jugakan tagline 'dia kecil.dia gagah' semasa membaca biodata Amy..hahaha...aku lupalah tagline tu tagline iklan sebenarnya tapi serius mmg sesuai, sb kalau tgk Amy ni orangnya 3 kali ganda kecil dari aku tapi boleh angkat bebanan 5 kali ganda dari aku..serius!! aku mmg kagum dengan adik aku nih!!then lepas habis function kitaorg sempat la snappy sekeping dua gambar untuk jadi kenangan dan ada ketikanya aku msg gak la ngan Amy (sampai sekarang) dan aku mmg ikut juga la cerita dan berita ttg Amy, dia pernah jatuh, pernah terpinggir dsan pernah gak dikenakan tindakan disiplin kerana menggunakan dadah terlarang (sebenarnya dia tak tahu ttg kandungan dadah tuh!! jangan salahkan dia..) walaupun aku tak jumpa dia tapi perkembangan dia semua aku tahu ..bukan susah beb..internet kan ada!!hahaha..dan mmg Amy ni jensi tak lupa kawan, masa dia kawin dia sms la jemput aku tapi dek sebab kekangan masa dan jarak yang jauh jadi aku tak dapat hadirkan diri..




baru2 ni, Mini Olimpik..Amy pecahkan rekod sendiri yang dibuat tahun 2002 dengan lebihan angkatan sebanyak 3 kg aku rasa...hurm, tak sia2 dia usaha untuk turunbkan berat badan, dia dah lama pendam cita2 ni selepas tindakan disiplin dulu, akhir azam Amy tercapai jugak..tahniah dik!! aku mmg jadikan idola la budak kecil yang gagah ni..dia tak pernah kalah pada sebarang kepayahan..dia akan sentiasa berusaha untuk capai kejayaan..dan hari ini..(8 Ogos 2009) Amy bergelar ayah pada seorang putri yang lahir pada jam 2.26 petang tadi...dan anak kecil ini akan bakal membawa rezeki buat ayahnya dan sudah pasti pada sukan angkat berat Malaysia...Amy, sekali lagi abg ucapkan TAHNIAH dan semoga lebih berjaya..abg doakan yang terbaik untuk amy..
MALAYSIA BOLEH

Pukal...

Hahahaha..sekejap komnpilasi, sekejap Pukal..yang penting ni la gaya org malas nak update blog selalu kan..ok aku rasa takde cite sangat kot..dalam dua tiga minggu ni aku busy ngan Projek Tahun Akhir aku..Supervisor aku kurang bagi kerjasama la...ye la, dia kan Profesor aku ni sape? ambik master pun tak lepas lagi so kenalah mengejar dia dan kadang2 tak terkejar :(

ok, selain tu au sibuk dengan preparation budak nak UPSR (dah banyak trial, gerak gempur dan apa2 ntah lagi namanya..alahhh ujian jerk!!) sempat gak aku menyelit2 buat aktiviti aku yang selalu la mcm mengajar teater kat sebuah sekolah kat Selangor (lokasi terpaksa dirahsiakan atas seba2 tertentu) then aku sibuk dengan demotrasi senamseni..tour katanya, setakat ni aku dah buat tour kat presint 9 Putrajata, depan Dataran 'Mahkamah Keadilan' Putrajaya sempena 'BIG wALK' KPM 2009 dan kat PPD Gombak!!

Keje2 KOAM pun ujung minggu masih seperti biasa...aku duty untuk sukan terbuka (remaja) Selangor, sukan interbank kat Kompleks Sukan MayBank Bangi, Big Walk Putrajaya..paling menarik masa Sukan Interbank tu aku jumpa kawan lama kat KOSASS UPM, Ruzina Eluk yang dok masih aktif bersukan..aku kan jenis tak kenal orang, mujur la dia tegur aku ..then sembang2 la kat tepi balapan tuh..besttt arrr jumpa kawan lama...

Selain tu, aku pun menyelit2 jadi hakim pidato untuk pertandingan Pidato kat daerah/negeri Selangor ni..tapi paling kelakar tu, aku bertugas Pidato Majlis Keselematan Jalan raya dan venuenya kat Kompleks Sekolah Memandu kat Kuang Rawang, aiyo, kalau Pidato Alam Sekitar kat tempat pelupusan sampah agaknya kan..atau bak kata Farhan Uia, kalau Pidato Gejala Sosial mungkin kat Rumah Pelacuran..haiyo!!simpang malaikat la..dan untuk PLKN P3 aku takkan bertugas seba clash dengan xtvt kat sekolah cite secara pukal..senang kan!!

Dua kali aku kecewa..akhirnya terubat jua!!


Lately, aku ni melankolik sangat kan..dok kecewa itu la, kecewa inilah..tapi ini bukan soal buah hati lagi..tapi masih soal hati..soal hati yang rasa tertipu dengan filem dan teater yang aku tengok..1st aku gigih drive ke Shah Alam untuk menonton pementasan MENANTI PERANG BERAKHIR..kwn2 dari Program Penghayatan Sastera & Budaya (PPSB) ajak menonton sbb teater ni arahan Penyelaras Negeri untuk Program PPSB dan beerapa Fasilitator PPSB turut berlakon (termasuklah roomate aku masa uji bakat PPSB kat Hotel Dynasty) ..ok, aku sampai jek aku dah rasa sentap dengan suara emcee yang bunyinya kelam kabut..penguman sampai ulang tiga kali, salah sebut nama VVIP dan aku dah RASA MCM NAK LEMPANG...ok tapi aku tengok jek..monolog Zuraini Kasim dan Emma Akma tertanya fail dan dibuat2 emosi dan sekali lagi AKU RASA NAK LEMPANG..masukl narator..aku rasa tak ubah seperti penyajak sekolah rendah yang baru nak belajar membaca sajak..apa ni..serba tak kena..malahan Emma Akma menangis (part sedih) tapi aku rasa kelakar dengan bunyi esakannnya tuh..mengundang ketawa..lawak bodoh yang ditonjolkanoleh pencari kayu yang mati lakonannya dan gerakkan kelakar seperti kayu (sesuai la jadi pencari kayu)...watak PTD tapi lagaknya seperti badut..apa nih?tak buat homework?imitasi tu tak kena...aku sekali lagi RASA NAK LEMPANG..so sebelum aku terus berkecamuk..aku ambik keputusan balik..memang la mcm NGOK NGEK..AKU KECEWA....



Aku dan Montel bosan lepak2 makan Laksa Sarawak kat Laksa Shack (mak aiii tak sabar nak tunggu AidilFitri...nak rasa Laksa Sarawak makcik aku buat...nak tunggu bini aku masak-dah tak jadi pulak dengan orang Sarawak kan...) So, kami buat keputusan nak tgk wayang..ice age 3 tiket habis untuk tayangan ketika itu dan dua jkam selepas itu so kami pun dengan berat hati ambik keputusan tonton FILEM SERAM SKRIP 7707...Prof Razak Mohidden..Boleh tak aku nak tanya dia..."BILA LA PROF NAK MAJU?" serius UiTM perlu kaji gelaran Profesor yang dimasyurkan pada makhluk sorang ni..kalau orang kutuk filem melayu kita rasa terhina tapi ni la makhluk yang merosakkan nama filem melayu..ye memang la aku tak pandai pasal Filem tapi sebagai khalayak yang menonton aku rasa memang memalukan..kan lebih baik jgn buat filem kalau sekadar buat filem macam taik!!Aku rasa mcm HARAM JADAH, mcm GAMPANG...serius aku HANGIN!! dan....AKU KECEWA



Masih watak yang sama-aku dan Montel..kegigihan yang sama...menonton filem melayu..Filem SETEM!! aku kagum giler...memang ending tak boleh dijangka...perghhhh..Khabir Bakhtiar mmg hebat..CINTA, SEPI dan sekarang SETEM...dua kali kecewa akhirnya terubat juga dengan SETEM (jgn lupa NUR KASIH dan KASIH KUSERU) aku nak menonton lagi..tak puas...mmg karya yang hebat..aku harap FFM kali ni SETEM gondol banyak anugerah (yang pasti pengarah terbaik..bukan Khabir la...sbb bukan warganegara) dan harap juga adik angkat aku si SYAFIE aka MUHSIN akan membawa pulang trofi Pelakon pembantu lekaki terbaik sebagai kenangan untuk arwak Cik Minnya...AL Fatihah untuk ARWAH YASMIN AHMAD (aku dah mula terima pemergian MAKHLUK TUHAN YANG PALING HALUS JIWA SENINYA INI)